3DL logo small
 bandenmaatlogo

Historie

De Driedorpenloop is ontstaan vanuit de organisatie van de Kerstloop van de S.V. 's-Graveland, die ook in de zomer een loopevenement in de voormalige gemeente 's-Graveland wilde organiseren. Gekozen werd voor Hemelvaartsdag omdat er weinig activiteiten waren en evenmin veel concurrerende lopen in de omgeving waren.

De eerste editie op 8 mei 1986 startte vanaf op de Parklaan, bij de toenmalige sporthal De Kwakel. Afstanden waren 10 en 2,5 kilometer. Een van de eerste winnaars was de Kortenhoefse atleet Wim Ockhuysen, die nu eindelijk ook zijn eigen dorp als winnaar kon worden gehuldigd.

Vanaf 1989 (Hemelvaartsdag viel op 4 mei) tot 1992 werd er geen Driedorpenloop meer georganiseerd. Maar in 1992 werd de Driedorpenloop nieuw leven ingeblazen, door een andere start/finish locatie, naast Dorpshuis De Dobber, en het toevoegen van meerdere afstanden, waaronder de halve marathon. Imca Marina verrichtte daarbij het startschot. Bewust werd gekozen voor een prestatieloop omdat een wedstrijdloop wellicht ten koste zou kunnen gaan van het aantal deelnemers. Voor de organisatie is de winnaar namelijk net zo belangrijk als de laatste deelnemer van de halve marathon. Het aantal deelnemers steeg jaarlijks tot uiteindelijk zo'n 750 deelnemers. Vanwege de bouw van de nieuwe sporthal De Fuik, verhuisde de organisatie naar de Zuidsingel, waar vandaan ook dit jaar de deelnemers weer zullen starten.